Piliście kiedyś mango lassi? To indyjski napój, którego głównymi składnikami jest mango i jogurt. Jeżeli chodzi o resztę składników to są nimi kardamon, cynamon, miód. Pierwszy raz zrobiłam je w domu, nie powaliło. Potem miałam okazję spróbować go w indyjskiej restauracji, chyba w Opolu. I przepadałam totalnie. Okazało się, że moje domowe mango lassi nie było do końca takie jak być powinno, ponieważ nie dodałam do niego kardamonu. Przy kolejnej okazji zrobiłam je z kardamonem. I to było to. Nie wiem jak powinno smakować to oryginalne, ale myślę, że porządne indyjskie restauracje wiedzą jak powinno się je robić. A my zdecydowanie w porządnej byliśmy. Zresztą przewertowałam później wiele stron z przepisami na mango lassi i w większości z nich kardamon był jednym ze składników.
I parę dni temu kupiłam pierwsze truskawki, od razu cały koszyk. I tak chodziłam koło nich (bo jak pewnie część z Was już wie, nie jestem jakimś wielkim fanem), trochę My, trochę Tola. I myślałam nad tym co z nich wyczarować, czego jeszcze nie mam na blogu. No więc pierwsza myśl – koktajl. Potem, jak to u mnie, zaczęły się kombinacje alpejskie. Że z tym, że z siamtym, co idealnie się wkomponuje w gorący czerwiec. I przypomniałam sobie o mango lassi, które bardzo sympatycznie chłodzi (chociaż na chwilę). I z tych moich rozmyślań powstał dzisiejszy przepis. Truskawkowe lassi.
I teraz tak, zrobiłam je dwukrotnie. Jedna wersja wjechała z kardamonem i cynamonem, druga tylko z cynamonem. Polecam Wam pierwszą wersję zrobić jedynie z cynamonem. Kardamon jest dość specyficzny. I nawet nie jestem do końca przekonana czy pasuje do truskawek (a może dodałam go za dużo, nie wiem). Do mango – no bajka, to Wam mówię od razu. Na wszelki wypadek przeleciałam parę anglojęzycznych stron i niektóre przepisy na truskawkowe lassi są z kardamonem. Decyzję więc pozostawiam Wam. Ja kolejną wersję zrobię po prostu z mniejszą ilością kardamonu. W dzisiejszych składnikach dam go mniej niż za pierwszym razem, z dodatkową informacją – opcjonalnie.
Próbujcie, smakujcie.
Składniki:
10 średnich truskawek
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
duża szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka miodu (lub więcej, do smaku)
3 kostki lodu
(przepis na 2 porcje)
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Dodajemy do nich jogurt naturalny, opcjonalnie kardamon, cynamon, miód i kostki lodu. Wszystko miksujemy na gładki koktajl.
Podobne przepisy:
Mango lassi
Koktajl truskawkowy z gruszką
Koktajl z truskawkami, mango i mleczkiem kokosowym
Koktajl truskawkowy z mlekiem migdałowym