Genialne w swej prostocie. Ja nie mam ręki do wypieków, deserów i innych rzeczy, które się robi m. in. z drożdżami, więc myślałam, że i tutaj polegnę. Nic z tych rzeczy. Proste i pyszne. Wyszperane gdzieś w starej książce kucharskiej. W przepisie były oczywiście użyte świeże drożdże, bo książka jest chyba z lat 70, ale to nie problem. Na suchych też wyszły.
Składniki:
250 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
7 g suszonych drożdży
2 jajka
2 łyżeczki cukru (ja użyłam waniliowego)
3 jabłka
olej
(przepis na około 12 sztuk)
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mleko, drożdże, jajka i cukier, wszystko dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy:
Racuchy drożdżowe ze śliwkami
Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy z kaszy manny
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
Racuchy dyniowe z jabłkami
Racuchy z gruszkami
Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jagodami
Racuchy z tartymi gruszkami