Od dłuższego czasu kupujemy świeże mleko. Nie takie prosto od krowy, ale w szkle z krótkim terminem ważności. I to mleko ma to do siebie, że termin ważności naprawdę jest TYM terminem. I nie zawsze wypijamy je do końca, więc czasami niestety mleko kwaśnieje. Dziś zauważyłam, że zgęstniało, czas więc już je odstawić. A, że u nas nic się nie marnuje, postanowiłam zrobić z niego obiad. Mam więc dziś dla Was przepis na racuchy z kwaśnego mleka.
I przypomniałam sobie placki, które robiła moja ukochana babcia. Na sodzie oczyszczonej. Bez zbędnych składników. W rezultacie mamy więc w nich kwaśne mleko, mąkę, jajka i sodę oczyszczoną. I już. Później ewentualnie posypujemy je cukrem pudrem, jemy z jogurtem, owocami, dżemem. Co więcej, postanowiłam wspomóc się książką kucharską, która powstała 10 lat przed moim urodzeniem, więc w latach 70. Nie zdziwiłabym się, gdyby tę książkę w swoich zbiorach miała właśnie moja babcia. Książa nosi tytuł „Kuchnia polska”, ma pożółkłe kartki, zniszczoną okładkę i masę klasycznych, cudownych przepisów.
Przepis jest więc z niej.
Kombinuję z różnymi przepisami na racuchy, z różnymi rodzajami mąk. Jeżeli macie ochotę na więcej inspiracji, pod dzisiejszym wpisem podrzucę Wam linki. Może znajdziecie wśród nich coś dla siebie.
Tymczasem inspirujcie się i wracajcie do smaków dzieciństwa. Ja staram się właśnie to robić od wielu lat.

Jak zrobić racuchy z kwaśnego mleka?
Miary objętości na blogu:
szklanka 250 ml, łyżeczka 5 ml, łyżka 15 ml.
Składniki:
2 szklanki kwaśnego mleka (najlepiej 2, 3 dniowego)
350-400 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
(przepis na około 20 sztuk)
Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego przesianą mąkę, jajka, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy sodę oczyszczoną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zacznijcie od dodania 350 g mąki, potem podsypujcie tyle, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
Odstawiamy na 5 minut.
Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Podobne przepisy:
Racuchy drożdżowe ze śliwkami
Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy z kaszy manny
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
Racuchy dyniowe z jabłkami
Racuchy z gruszkami
Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jagodami