Sałatka z jajkami, porem, kukurydzą i serem żółtym

przez Kardamonowy

Pyszna, prosta. Czego chcieć więcej? Zrobiłam ją wczoraj, dziś już nie ma po niej śladu. Sałatka z jajkami, porem, kukurydzą i serem żółtym na tyle przypadła nam do gustu, że postanowiłam zrobić ją na śniadanie wielkanocne, które prawdopodobnie spędzimy z moimi teściami.
Jak wiecie, wolę w sałatki. Kiedy ślęczałam nad świąteczną rozpiską, większość przepisów wchodziła w tę kategorię. No lubię. I czuję się w tej kategorii dość komfortowo. Przypomniałam sobie o najprostszej sałatce świata, którą bardzo lubię. Miałam ochotę ją trochę urozmaicić. Szaleństwo polega na dodaniu sera żółtego. I w sumie tyle. I jedna i druga wersja są tak samo dobre, więc jeżeli liczycie kalorie, zrezygnujcie z sera. Bo do połączenia jajek, kukurydzy i pora nie trzeba nikogo namawiać. Plus oczywiście odrobina czosnku i natka pietruszki. Ten duet z kolei to mój must have. To wszystko naprawdę ze sobą fajnie gra, będzie pysznym uzupełnieniem zimnej, świątecznej płyty.
Sałatka z jajkami, porem, kukurydzą i serem żółtym poleca się więc na wszystkie możliwe imprezy. Nam, bez imprezy, weszła równie dobrze. I właściwie ciężko było mi przejść obok niej obojętnie, kiedy tylko miska lądowała na blacie w kuchni, od razu lądowała w niej łyżka. Przed chwilą skończyłam ostatnią porcję. Porcję w towarzystwie kanapki z salami. Kolejna miska wjedzie już za parę dni, już się cieszę.
A na dole, jak zwykle, trochę inspiracji dla Was. Rzućcie okiem na inne moje przepisy, może z któregoś skorzystacie przy okazji najbliższych świąt.
Smacznego i do następnego.


Składniki:
4 większe jajka
jasnozielona lub biała część średniego pora
150 g sera żółtego
1 puszka kukurydzy
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz  

Kukurydzę wysypujemy na sito i porządnie odsączamy z płynu.
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, obieramy. Obrane jajka kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski.
Dodajemy do nich umytego, pokrojonego w cienkie półplasterki pora, odsączoną kukurydzę, ser żółty pokrojony w mniejszą kostkę, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowaną natkę, majonez, jogurt, sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Podobne przepisy:
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi
Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą
Sałatka z szynką, serem żółtym i ogórkami konserwowymi
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności