O taaaak, to jest to co lubię najbardziej. Dużo zieleniny, ser i oliwa z oliwek. Święta nie święta, zielenina musi być. Koniec i kropka. Ale żeby nie była to typowa mało świąteczna zielenina, wrzuciłam do niej jajka przepiórcze. Jeżeli chcecie żeby była jeszcze bardziej wielkanocna, zamieńcie kiełki brokuła na rzeżuchę.
Składniki:
2 sałaty rzymskie mini
10 jajek przepiórczych
5 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
pół kostki sera feta
garść kiełek brokuła
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Jajka wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie jajka obieramy i kroimy na pół. Sałaty kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jajka, pokrojone w plasterki rzodkiewki, poszatkowany szczypiorek, pokruszoną fetę i kiełki. Wszystko zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Podobne przepisy:
Sałatka z jajkami i tuńczykiem
Sałatka z jajkami przepiórczymi i pesto