Parę dni temu zrobiłam sałatkę z jajkami, serem żółtym i innymi dupslikami. Wrzuciłam do niej połowę słoika selera konserwowego, więc druga połowa wylądowała w słoiku w lodówce. I zastanawiałam się czy zrobić kolejną, inną i wrzucić ją na bloga. I tak, wrzucam, bo ruch sałatkowy na blogu przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Serio, to jest jakieś szaleństwo. Jest potrzeba, więc łapcie.
Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem to kolejny pyszny dodatek do świątecznych wędlin. Ten duet bardzo dobrze wejdzie na śniadanie i na kolację. I w ciągu dnia i w nocy – w święta nasze żołądki mają w końcu dziwne potrzeby. Ja przez 2 dni jem wszystko co popadnie. I o dziwnych porach.
Jeżeli chodzi o ananasa… zastanawiałam się czy go dodać. Potem dotarło do mnie, że przecież mięsiwa lubią dodatek owoców. A ten ananas pasuje jak ulał do takich sałatek, nie muszę Wam tego nawet pisać.
Zaraz pewnie znowu mi ktoś napisze, że jeszcze powinnam do tej sałatki wrzucić ser żółty. Tak, wiem, nie dodałam. Jak ktoś ma ochotę, niech się nie krępuje. Możecie też dodać szynkę, ogórki kiszone lub konserwowe. Wszystko będzie pasować. Ładujcie co lubicie.
Przede mną, w najbliższym czasie, jeszcze dwa sałatkowe przepisy. Nie będą jednak publikowane przed Świętami, bo będą dedykowane Sylwestrowi. I to chyba by było na tyle, jeżeli chodzi o sałatki w 2020 roku. W ogóle grudzień to jakieś szaleństwo, jeżeli chodzi o blogowanie. Ale nie mam dość. Jeszcze nie.
Na pewno w samą Wigilię i w pierwszy dzień Bożego Narodzenia nie będę już nic wrzucać. Nie ma sensu. Mam nadzieję, że ludzie jednak spędzą więcej czasu z rodziną niż przed komputerami, więc i tak nie byłoby komu czytać moich kulinarnych przemyśleń. Oby. Ja przynajmniej mam taki plan.
Składniki:
4 jajka
pół słoika selera konserwowego
pół puszki kukurydzy konserwowej
5 plastrów ananasa konserwowego
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Na początku polecam wrzucić na gęste sito seler, kukurydzę i ananasa, żeby porządnie odciekły z wody.
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę i seler. Dolewamy do tego majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Podobne przepisy:
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi
Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, rzeżuchą i fetą
Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem