Na bogato. I w sumie trochę przypadkowo. Bo dziwnym trafem wpadły mi w ręce dwa rodzaje kapust, które akurat leżakowały sobie w lodówce. Specjalnie bym ich nie kupowała, jedynie dla mojego widzimisię. Czasami mam problem z wykorzystaniem do końca jednej kapusty. Drugi rodzaj to byłoby już za dużo.
Coleslaw z białej i czerwonej kapusty wyszedł piękny – to przede wszystkim. Jest zdecydowanie bardziej urodziwy, niż ten jednokolorowy. Smak? Świetny, jak zawsze. Nie widzę jakiejś dużej różnicy pomiędzy dzisiejszym przepisem, a tym klasycznym.
Jest w nim wszystko co trzeba, jest więc kompletny. Jest marchewka, trochę koperku, oczywiście majonez, trochę cukru, sok z cytryny. W dzisiejszej wersji zamiast cebuli jest dymka. A jeżeli macie ochotę na więcej coleslawowych inspiracji, na dole wkleję Wam linki do moich innych przepisów. Polecam Wam opcję z ananasem, była przepyszna.
Pamiętajcie, że coleslaw najsmaczniejszy jest kiedy się trochę przegryzie. Dajcie mu tak z godzinę minimum.
Coleslaw z białej i czerwonej kapusty jest fantastycznym dodatkiem do obiadów, grilli, kanapek. Pasuje do dań mięsnych i tych wegetariańskich. Do domowych kebabów, potraw z szarpaną wieprzowiną (wołowiną i drobiem także, a jakże), pit i innych tego typu rarytasów. Raczcie się nim więc bez ograniczeń. A ten zrobiony przez nas własnoręcznie jest bezapelacyjnie najlepszy.

Składniki:
pół małej główki białej kapusty
ćwierć małej główki czerwonej kapusty
2 marchewki
pęczek dymki (zielona część)
pół pęczka koperku
2 czubate łyżki majonezu (lub więcej)
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Kapusty obieramy z brzydkich zewnętrznych liści i wycinamy głąb (te nie będą już nam potrzebne), bardzo cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Kapustę lekko solimy i ugniatamy dłońmi (róbcie to w rękawiczkach, jeżeli nie chcecie poplamić sobie dłoni czerwoną kapustą), żeby trochę zmiękła.
Następnie dodajemy do niej obrane i starte na największych oczkach marchewki, poszatkowany koperek i dymkę.
Do warzyw wlewamy majonez, jogurt, sok z cytryny, cukier, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko można wymieszać dłońmi, jednocześnie jeszcze raz ugniatając całą zawartość miski.
Gotową surówkę wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
Podobne przepisy:
Coleslaw z ananasem
Coleslaw z burakami
Coleslaw z kapusty pekińskiej
Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw
Surówka z białej kapusty z ziołami
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem