Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami

przez Kardamonowy

Szybka i pyszna sałatka. Największa pyszność jest w kaparach, serze i suszonych pomidorach, które są intensywne w smaku. W sumie nawet dobrze, że nie było w niej innych podobnych smaków, bo to byłoby już za dużo. Sałaty i ogórki są delikatne, więc bardzo fajnie uzupełniają braki subtelności. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na grilla lub do lekkiego obiadu, np. krewetek. Ja klasycznie zjadłam ją bez niczego, zaraz po zrobieniu zdjęcia, bo lubię i już. Na samą myśl o niej teraz, mam ślinotok po łokcie. Bo lubię i już.


Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat ze szpinakiem
8 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki kaparów
1 czerwona cebula
1 duży ogórek gruntowy
garść pestek słonecznika
mały kawałek parmezanu
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy małej cytryny
sól
pieprz

Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Ogórek obieramy ze skóry, a następnie obieramy obieraczką do warzy na cienkie długie plasterki. Sałaty wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w paski pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, kapary, ogórek, słonecznik i starty na największych oczkach parmezan. Dolewamy do tego oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.

Podobne przepisy:
Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i żurawiną
Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami
Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności