Często gęsto potrawy, które powstały przypadkiem są super ekstra dyska. Tak powstały pulpety, które ostatecznie zostały ugotowane w ajvarze. Miały być klasycznie w sosie pomidorowym, ale natknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar, jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego.
Obiad był pierwsza klasa: pulpety, ciemny ryż i surówka z pekinki, na którą przepis dostaniecie niebawem. Jak już mam jeść mięso, to w takiej formie, ugotowanej i dobrze przyprawionej.
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
3 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 400 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
3 czubate łyżki ajvaru
pół łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka majeranku
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta cukru
sól
pieprz
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, kaszę, majeranek, sól, pieprz, dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z mięsem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę, mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy do niej wywar z gotowania pulpetów i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. Dodajemy do tego ajvar, cukier, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za rzadki, wygotujcie go trochę, jak za gesty – dolejcie wody. Pulpety wrzucamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut.
Podobne przepisy:
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie grzybowym