Sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta

Całoroczna odświeżająca sałatka, pasująca do lekkiego obiadu, dobra na przystawkę. Z resztek grejpfruta wyciska się do sok, który jest potem bazą winegret. Co do koloru owocu, bez znaczenia, czerwony po prostu ładniej się komponuje. Z kolei czerwona cebula jest delikatniejsza od białej, więc nie dominuje w sałatce. Jeżeli dla kogoś smak rukoli jest zbyt agresywny, można połowę rukoli w przepisie, zastąpić mieszanką sałat.

Składniki:

1 duża garść rukoli

1 grejpfrut
1 camembert
pół małej czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu balsamicznego 
sól
pieprz
(przepis na 2 porcje)

Rukolę myjemy, suszymy i wrzucamy do miski. Skórę z grejpfruta obieramy w taki sposób, aby nie pozostało na nim białych błon – najlepiej nożem. Później go filetujemy – wycinamy kawałki owoców, między błonami. To co nam pozostało po filetowaniu owocu wyciskamy, mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Camemberta kroimy w niewielkie trójkąty, cebulę w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski z rukolą, polewamy sosem.