Sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkami

przez Kardamonowy

Boszsz, ale mnie już nosi, korci. Przepisy na najbliższe święta, o tym mowa. Mam już sporo przygotowanych propozycji, już zaraz, dziś chciałam wrzucić pierwszą z nich. Ale ogarnęłam się, nie będę wariować. Poczekam do piątku… najbliższego. Potem w sobotę znowu nagotuję nowych rzeczy na Wielkanoc. Nie wiem czy trochę nie przesadzam z ilością. Najgorsze jest to, że mam kolejne pomysły, a już nie mam miejsca w „grafiku”. No nic, zapiszę sobie na następny rok.
Sałatka z ryżem , tuńczykiem, kukurydzą i jajkami to taki trochę przedskoczek. Niby świąteczny, ale jednak uniwersalny. Pomyślałam, że dzisiejszy dzień to dobry dzień na taką propozycję.
Ryż, jaki użyłam do tego przepisu wyjątkowo był zwykłym białym (albo bastmati… już w sumie nie pamiętam). Normalnie użyłabym jakiegoś ciemnego, ale wykańczam powoli zapasy kuchenne, które nakupowaliśmy do diety wątrobowej. Wiecie, jasne mąki, klasyczne makarony, ryże i inne drobne kasze.
Tuńczyk? U mnie, jak zwykle, kawałki w oleju. Kawałki w sosie własnym średnio mnie rajcują, nie mówiąc już o tym rozdrobnionym. Wy dajce, jaki lubicie.
Sama sałatka była smaczna, ale nie powaliła mnie. Na bank jednak znajdą się amatorzy połączenia ryżu, tuńczyka, kukurydzy i jajek. Odkąd pamiętam, gdy miałam do wyboru inne sałatki niż te z ryżem i tuńczykiem, wybierałam inne. Klasyczne jarzynowe, z kurczakiem i ananasem, nawet gyros mi zawsze lepiej wchodził, niż tuńczyk z ryżem. I nawet zwiększona ilość mojego ukochanego majonezu nie spowodowała, że tytułowa sałatka rozwaliła mnie na łopatki.
Milion razy już pisałam tu, że od dłuższego czasu bloga nie prowadzę tylko dla siebie, dlatego musi być tutaj różnorodność. Nie ma w sumie rzeczy, której jakoś wybitnie nie lubię, ale są rzeczy, które lubię bardziej od innych. I tę sałatkę właśnie lubię mniej, jest poprawna i tyle.


Składniki:
1 puszka tuńczyka (ja użyłam w kawałkach w oleju)
1 puszka kukurydzy
100 g ryżu
3 jajka
1 czerwona cebula
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Ryż przepłukujemy na sicie, gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski.
Jajka wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, studzimy i obieramy. Cebulę i jajka kroimy w drobną kostkę, umyte zioła szatkujemy.
Dodajemy do niego odsączonego tuńczyka i kukurydzę, cebulę, jajka, zioła. Wlewamy majonez i jogurt, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Podobne przepisy:
Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności