Najprostsza na świecie i jednocześnie pyszna. W dzisiejszej wersji są jeszcze jajka i ząbek czosnku, który dla mnie idealnie komponuje się z ananasem i natką pietruszki, którą też dodałam.
Nie planowałam za bardzo publikować przepisu na sałatkę, bo tych na blogu jest w bród. Na dole możecie sobie rzucić okiem na inne sałatki tego typu, może coś znajdziecie dla siebie. Wracając jednak, no nie planowałam. Ale wiedziałam, że wieczorem będę potrzebowała pół puszki ananasa, jutro pół puszki kukurydzy. Resztę chciałam do czegoś wykorzystać, pomyślałam więc o sałatce, która będzie świetnym dodatkiem do świątecznych śniadań i kolacji. Skoro więc teraz jest szał publikacji świątecznych przepisów, proszę bardzo – sałatka z szynką, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem.
Połączenie ananasa, kukurydzy i szynki jest niemalże połączeniem idealnym. W sałatkach, obiadach, nie, o pizzy nie wspomnę.
Sałatka jest trochę słodka, kremowa, jest taka jak trzeba. Jeżeli macie ochotę na wersję wegetariańską, spokojnie możecie zrezygnować w szynki, sałatka będzie równie smaczna. Ja bardzo często do sałatek nie dodaję mięsa, bo najczęściej te sałatki są dodatkiem właśnie do szynek, zimnej płyty, itd.
Cały czas mielę w głowie co jeszcze opublikować na blogu do poniedziałku. Przymierzam się do ciasta, ale nie wiem co z niego wyjdzie. W sumie do dwóch, ale na 100% skuteczność w robieniu zdjęć deserom nie liczę. Robię też pasztet z innymi dodatkami niż zwykle, ale też nie wiem czy jest w ogóle sens go publikować. Zobaczę.
Zaglądajcie do mnie.
Składniki:
250 g wędzonej szynki wieprzowej
4 jajka
1 słoik selera konserwowego
pół puszki kukurydzy konserwowej
5 plastrów ananasa konserwowego
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Na początku polecam Wam wrzucić na sito: seler, kukurydzę i ananasa pokrojonego w małą kostkę, żeby porządnie odciekły z wody.
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski.
Do jajek wrzucamy pokrojoną w małą kostkę szynkę, odsączony seler, kukurydzę i ananasa, dodajemy do tego poszatkowaną natkę pietruszki i rozdrobniony ząbek czosnku. Dolewamy do tego majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.
Podobne przepisy:
Sałatka z selerem konserwowym, serem żółtym i ananasem
Sałatka z jajkami, orzechami, szynką i ananasem
Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi
Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, rzeżuchą i fetą
Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem