Był piękny i dorodny post. Zaczęłam jednak grzebać w ustawieniach bloggera i się … nie powiem co zrobił. Nie lubię bezsensownie lać wodę, więc nie będę na siłę się produkować. Sałatka super i tyle. Jak uda Wam się do niej kupić wędzone udka z kurczaka, myślę że będzie lepsza.
Składniki:
150 g wędzonej piersi w kurczaka
100 g mieszanki sałat
2 pomarańcze
1 mała czerwona cebula
2 łyżki orzechów włoskich
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
(przepis na 2 porcje)
Orzechy chwilę prażymy na patelni. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy – wycinamy kawałki owoców między błonami. To co nam pozostało po filetowaniu owoców wyciskamy, mieszamy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i solą. Pierś z kurczaka kroimy w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
Podobne przepisy:
Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami
Sałatka z pomarańczą i wędzonym łososiem
Sałatka z mandarynkami i żurawiną
4 komentarze
Jak ja nie przepadam za zwykłymi sałatkami, to tą bym chętnie zjadła 🙂
ciekawa wersja z tym kurczakiem, ponieważ dotychczas spotykałam się tylko z przepisem makaronowym z majonezem. muszę wypróbować! 🙂
Ja z kolei mogę jeść każdą i ze wszystkim :). Cieszę się, że chociaż tą się u Ciebie wstrzeliłam. Pozdrawiam :).
Spróbuj koniecznie. Polecam pierś z kurczaka, zastąpić wędzonym udkiem. Pozdrawiam :).