Parę dni temu zobaczyłam w sklepie młodą czerwoną kapustę. Pomyślałam, że zrobię z niej surówkę na najbliższego grilla. Bo taka ładna i taka młoda. Chciałam dodać do niej dodatkowo jeszcze jakąś sezonową perełkę. I dodałam kalarepę. A jak kapusta i kalarepa to koperek. Akurat w lodówce klasycznie miałam jego nadmiar. Bo tak, zioła trzymam w lodówce. Zaraz po kupnie wkładam je do szerszego słoika z wodą i wkładam w drzwi lodówki. Jest świeża zdecydowanie dłużej, niż jakbym trzymała ją w obecne upały na blacie w kuchni. Wiem, że to żadne odkrycie. Może akurat jednak dla kogoś będzie.
Młoda kapusta jest o tyle łatwiejsza w obsłudze od normalnej, że nie potrzebuje zbyt dużo czasu na zmięknięcie. Surówki zawsze robię w ten sam sposób: kroję kapustę, lekko ją solę, ugniatam i odstawiam na jakieś 20-30 minut. Młoda potrzebuje zdecydowanie mniej czasu. Moja chyba nawet nie leżakowała. Dodałam do niej co tam sobie wcześnie wymyśliłam, wymieszałam i władowałam do słoika. A wieczorem po prostu wyłożyłam ją na stół z resztą grillowych dobroci.
W ogóle surówki z kapusty są chyba najbardziej uniwersalne, jeżeli chodzi o to do czego ich używamy. U nas lądują nie tylko jako dodatek do typowego obiadu (mięsnego i wege). Lądują na grillu, w bułkach z szarpaną wieprzowiną, tortillach, kanapkach. Jakiś miesiąc temu wylądowała także w hot-dogach. No pycha.
Dodatkowo, czerwona kapusta jest bardzo zdrowym warzywem (tak, biała także). Dzięki czerwonemu zabarwieniu zawiera więcej przeciwutleniaczy niż biała. Ma więcej witaminy a i c, więcej minerałów. Jeżeli następnym razem będziecie planować zrobienie surówki, sięgnijcie w sklepie po czerwoną kapustę.
Chcecie zrobić lżejszą i zdrowszą wersję mojej surówki? Pomińcie po prostu majonez. Możecie dodać do niej odrobinę musztardy i np. rozdrobniony ząbek czosnku. Też będzie pysznie.
Zróbcie, na zdrowie.
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty (ja użyłam młodej)
1 większa kalarepa
1 mała cebula
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej)
szczypta cukru
sól
pieprz
Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej dużą szczyptę soli, lekko ją ugniatamy (najlepiej w rękawiczkach). Kalarepę obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dorzucamy kalarepę, cebulę i poszatkowany koperek. Dolewamy do niej majonez i jogurt, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Podobne przepisy:
Surówka z młodej czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli
Surówka z czerwonej kapusty i gruszki
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem