Parę dni temu byłam na urodzinowej bibie u ekipowego Witka. To syn moich przyjaciół i podobno przyszły mąż mojej córki. Ja normalnie nie bawię się w jakieś dziwaczne swatanie dzieci, ale Witek naprawdę jest bardzo zaangażowany. Serio, serio, mój mózg tego nie ogarnia. Ja do tego ręki na pewno nie przyłożę, jedynie w czym mogę pomóc to przy obiado-kolacji. Zresztą gotuję u nich/dla nich właściwie za każdym razem, gdy u nich jestem.
Nawiązując do kolacji… do jedzenia były ryby, mięcho, puree. Ja obiecałam przywieźć jakieś uzupełniacze do tego. Tym razem stanęło na surówkach. Zrobiłam dwie. Jedną, tytułową, drugą dla My, który obecnie dba o wątrobę. Przepis na nią pojawi się za parę dni. Nie zaskoczę Was niczym nadzwyczajnym, od razu uprzedzam.
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem smakiem ciut przypomina coleslawa, wchodzi więc dość dobrze. Wkurza jedynie fakt, że nie mamy obecnie sezonu na warzywa i wszystko jest takie sobie. Parę dni temu kupiliśmy np. papryki i cukinie (głównie z myślą o My), większość rzeczy nam zaczęła pleśnieć już na drugi dzień. Staramy się kupować niewiele sezonowych rzeczy poza sezonem, ale czasami trzeba kupić coś, co przyjeżdża z drugiego końca świata. Mnie ta pleśń w ogóle nie dziwi. Mnie to tylko wpienia, chciałam Wam się tutaj wyżalić.
Gdy surówka była już skończona, poleciałam zrobić jej zdjęcia. Potem spróbowałam i była w sumie ok, ale nie o ten smak mi chodziło. Potem się zorientowałam, że zapomniałam dodać koperku. Normalnie o tej porze roku też smakuje trochę jak papier, jednak jakieś śladowe ilości aromatu ma. Poleciałam z powrotem do kuchni, dodałam ziół, dosypałam jeszcze odrobinę cukru i dopiero wtedy surówka smakowała tak jak trzeba. Poprawiłam zdjęcie i efekt jest taki jak widzicie.
Wersję ze zwykłą kapustą zrobię, gdy będzie na nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną.
Składniki:
1 kapusta pekińska
1 duża marchewka
1 mały por (tylko biała część)
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
pół pęczka koperku
sól
pieprz
Kapustę obieramy z liści, które dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie liście szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej drobno pokrojonego w półplasterki pora, a także startą na największych oczkach marchew. Majonez, jogurt, sok z cytryny i cukier wrzucamy do słoiczka, zamykamy i energicznie mieszamy. Powstały sos wlewamy do surówki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 minut, żeby smaki się połączyły.
Podobne przepisy:
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych
Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu
Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów
Coleslaw z kapusty pekińskiej