Szparagi z groszkiem cukrowym i boczkiem

przez Kardamonowy

Szczęśliwam! Rano zaliczyłam z tyską rodziną, targ warzywny. Dajcie mi więcej pieniędzy, dajcie mi więcej czasu, z kuchni nie wyjdę wcale. Mam tyle pomysłów na potrawy z sezonowych warzyw, że trochę mnie to przeraża. Najśmieszniejsze, że rok temu myślałam, że przecież w końcu opcje się skończą. Tak sobie głośno dzisiaj myślę, że opcje nie skończą się nigdy. A tymczasem mamy tutaj szparagi, groszek cukrowy, boczek, oliwa, ser. Cudowne połączenie smaków. Potrawę robi się dosłownie w 5, maksymalnie 7 minut. I tyle. 



Składniki:
500 g zielonych szparagów
200 g groszku cukrowego
1 mała czerwona cebula
6 długich i bardzo cienkich plasterków boczku
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin
sól
pieprz
mały kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam pecorino)
(przepis na 2-3 porcje)

Boczek obsmażamy z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na tłuszczu, który wytopił się z wieprzowiny, można krótko obsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 2 lub 3 części. Gotujemy je razem z umytym groszkiem maksymalnie 2 minuty. Po ugotowaniu przekładamy je od razu do miski z zimną wodą (najlepiej z lodem) – nie stracą koloru i będą chrupiące. Szparagi z groszkiem wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, połamane kawałki boczku, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość posypujemy startym serem. 


4 komentarze

Olka 24 maja, 2016 - 10:25 am

Świetny zestaw smakowy, same składniki, które lubię.

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 24 maja, 2016 - 10:25 am

Pyszne połączenie – pycha !
Pozdrawiamy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24 marca, 2017 - 12:18 pm

W przygotowaniu jest mowa o orzechach że mamy je uprażyć,ale w spisie produktów nie ma mowy o nich i jakie to moja być orzechy ?

Odpowiedz
Monika 24 marca, 2017 - 12:20 pm

Ooo, faktycznie :). I teraz nie pamiętam czy były faktycznie czy nie. Hm… Pomiń albo użyj włoskich. Dziękuję za zwrócenie uwagi :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności