Szwedzkie klopsiki

przez Kardamonowy

Jak to Jamie na wstępie swojego przepisu napisał, można nie znać kuchni szwedzkiej, można nie znać Szwecji, ale o klopsikach z tego kraju, słyszał chyba każdy. A i zrobienie ich nie jest kłopotliwe. Przeglądając wszystkie moje przydomowe książki, natknęłam się na ten Oliver’owy przepis i jestem zachwycona. Trochę go przeinaczyłam, ale naprawdę nieznacznie. Klopsiki polecam podać z puree ziemniaczany i od czasu do czasu dopełniać je dżemem porzeczkowym, jeżynowym albo żurawiną. Mmmmega pycha.



Składniki:
garść świeżych poszatkowanych ziół (koperek, natka, szczypiorek)
300 g mielonej wołowiny
300 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
100 ml mleka
75 g bułki tartej
100 ml śmietany 30%
150 ml wody
sok z połowy cytryny
2 łyżki dżemu porzeczkowego
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 4-5 porcji)  

Mięso, zioła, jajko, mleko, bułkę tartą i ziele angielskie dokładnie mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, formujemy z mięsa niewielkiej wielkości klopsiki i obsmażamy na małym ogniu do zrumienienia (około 10-15 minut). Klopsiki przekładamy na talerz, z patelni pozbywamy się tłuszczu ze smażenia, wlewamy na nią sok z cytryny, śmietanę i wodę. Dokładamy dżem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do zredukowania płynu, sos musi być kremowy i nie za gęsty. Na patelnię dodajemy klopsiki, chwilę je gotujemy, posypujemy koperkiem. Podajemy z puree ziemniaczanym.  

Podobne przepisy:
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Klopsiki w sosie musztardowym
Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym

0

2 komentarze

Anonimowy 29 czerwca, 2015 - 8:21 am

Szweckie to tak specjalnie? Bo pisze się "szwedzkie" 🙂

Odpowiedz
Monika 29 czerwca, 2015 - 8:22 am

:D. Nie no, gdzie specjalnie, dzięki za zwrócenie uwagi :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności