Tarta z dynią na orzechowym spodzie

przez Kardamonowy

Nie, nie zepsułam się, nadal nie przepadam za deserami. Nie przepadam także za magazynowaniem produktów, aby je potem wyrzucić. Ogólnie nie lubię niczego chomikować, jak nie korzystam z czegoś dłuższy czas to wiem, że już z tego nie skorzystam. Najczęściej oddaję to komuś. Miałam nadmiar orzechów włoskich, sporo dyni zamroziłam ostatnim razem, trzeba było to jakoś spożytkować. Tarta z dynią na orzechowym spodzie upiekła się bardzo fajnie, z dodatkiem łyżeczki ubitej śmietany, smakowała jeszcze lepiej. Cynamon i dynia bardzo do siebie pasują. Z orzechowego spodu będę korzystała częściej. Naprawdę powstało bardzo ciekawe połączenie smaków. 



Składniki:
ciasto:
100 g masła
200 g mąki tortowej
2 łyżki cukru waniliowego
100 g zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
farsz:
600 g purée z dyni
4 jajka
skórka z 1 pomarańczy
niewiele ponad pół szklanki cukru
3/4 szklanki śmietanki 36%
szczypta cynamonu
(Przepis na tartę o średnicy 28 cm)

Z zimnego masła, mąki, jajka, cukru, orzechów i gałki muszkatołowej wyrabiamy ciasto, wkładamy je w folii do lodówki na 45 minut. Po tym czasie tortownicę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. surową fasola. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie ściągamy folię i rumienimy około 10 minut.
Purée zrobiłam z mrożonej dyni, gotując ją w niewielkiej ilości wody, do miękkości, po ostudzeniu zmiksowałam ją na gładką masę w blenderze. 
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich cukier, cynamon, śmietankę, skórkę z pomarańczy startą na najmniejszych oczkach i na końcu purée. Bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na tartę i pieczemy około 30 min w 180 stopniach, masa powinna się dobrze ściąć. 


5 komentarzy

Wyzwania Kuchenne 12 listopada, 2014 - 4:06 pm

obłędna – mniam!!!

Odpowiedz
gin 12 listopada, 2014 - 4:06 pm

Piękna Ci wyszła, taka słoneczna i kusząca ogromnie 🙂

Odpowiedz
Unknown 12 listopada, 2014 - 4:06 pm

Wygląda pysznie.:)

Odpowiedz
Monika 12 listopada, 2014 - 4:11 pm

I co mam Wam napisać… udała się skubana :).

Odpowiedz
Stylowa Kuchnia 10 grudnia, 2014 - 3:19 pm

Wygląda niezwykle zachęcająco, chętnie spróbowałabym takiego połączenia 🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności