Zupa pieczarkowa z pęczakiem

przez Kardamonowy

Naprawdę staram się upychać kaszę wszędzie (piszę o jedzeniu). W innym wypadku My jadłby tylko ziemniaki/kluchy i mięso… U mnie, nie ma opcji. Taaak, jest ciężko. Postanowiłam przemycić pęczak w czymś, co My lubi. Jest! Pieczarki. Nie powiem, żeby zajadał się jakoś zawzięcie… ale zjadł. Mam nadzieję, że ta zupa znajdzie, mimo wszystko, większą ilość fanów. 



Składniki:
1,5 l wody
500 g pieczarek
biała część pora
1 duża marchewka
1 średni korzeń pietruszki
ćwierć małego selera
2 liście laurowe
pół szklanki suchej kaszy pęczak
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 4-5 porcji)  

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy do zrumienienia. Por kroimy w cienkie półplasterki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler kroimy w kostkę – wszystko smażymy około 5 minut na wolny ogniu. Dodajemy do tego pieczarki, zalewamy wodą. Do całości dokładamy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dolać odrobinę wody.
Kaszę gotujemy al dente. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy kaszę, śmietanę, posypujemy natką pietruszki. 


Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności