Przeglądając zaległe przepisy, przypomniała mi się tytułowa surówka, którą zapomniałam opublikować. Macie więc, na zdrowie. Jedzmy w nowym roku więcej owoców i warzyw. My chwilę temu pokazał mi noworoczne postanowienia – to jest jedno z nich. I to nie tam jakieś moje blogowe dyrdymały, naprawdę przeczytałam to jakieś 2 minuty temu.
Składniki:
1 średni seler
1 marchewka
1 jabłko
garść orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Seler i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do miski. Jabłko myjemy, wycinamy z niego gniazda nasienne, ścieramy na tych samych oczkach, dorzucamy do selera. Dodajemy do tego poszatkowane orzechy, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Podobne przepisy:
Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek
Surówka z selera, marchewki i pora
Surówka z selera, gruszki i daktyli