Grochówka z białą kiełbasą

przez Kardamonowy

Czasami mam tak, że kupuję jakiś składnik w większej ilości niż zakładałam wcześniej. A potem kombinuję, żeby zrobić z niego coś, czego nie ma jeszcze na blogu. I tak właśnie było z białą kiełbasą – wylądowała w grochówce. Wyszło fajnie. Nawet bardzo. Podstawą przepisu jest moja grochówka wegetariańska. 



Składniki:
2 l wody
2-3 białe surowe kiełbasy
250 g grochu
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
2 średnie łodygi selera naciowego
3 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 czubata łyżka majeranku
pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)  

Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki. Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej razem z kiełbasą i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podobne przepisy:
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą
Grochówka wegetariańska
Grochówka
Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami
Grochówka przecierana

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności