Kolejne smarowidło do chleba, w przypadku kiedy nie możemy jeść nabiałów i innych laktoz. Pyyyszne. Zresztą, wszystko co jest z suszonymi pomidorami nie może nie być pyyyszne.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej fasoli
8 suszonych pomidorów z zalewy
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza natką) i miksujemy na pastę (niekoniecznie super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podobne przepisy:
Pasta z fasoli i szparagów
Pasta z fasoli i pieczonej papryki
Pasta z czerwonej fasoli z kiszonym ogórkiem