Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami

przez Kardamonowy

Dawno mnie tu nie było, co? Aż sama się z tym dziwnie czuję. Już jestem jednak na chodzie, więc postanowiłam napisać zaległy post. Makaron jak makaron, ricotta jak ricotta… wiadomo, że to się nie mogło nie udać. Do tego dorzuciłam dychającą ledwo rukolę, żmigrodzkie suszone pomidory, słoneczki i inne tam takie. Pyyyyszne! Na zimno również.


Składniki:
300 g makaronu (ja użyłam castellane)
250 g ricotty
pół szklanki mleka
8 suszonych pomidorów z zalewy
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść rukoli
1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika
garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn)
sól
pieprz
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
(przepis na 3 porcje)  

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, obsmażamy do zrumienia na oleju z pomidorów. Dorzucamy do tego pokrojone w paski pomidory, dodajemy ricottę i mleko, sól, świeżo zmielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Do odcedzonego makaronu wlewamy sos, dorzucamy rukolę, mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać odrobinę mleka. Całość posypujemy słonecznikiem i serem długodojrzewającym. 

Podobne przepisy:
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Pappardelle z cukinią i gorgonzolą
Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami
Spaghetti 3 sery z rukolą
Cacio e pepe

6 komentarzy

Cukry Proste 24 maja, 2017 - 1:48 pm

Takie kluchy to dla mnie najlepszy obiad:)

Odpowiedz
Kinga 24 maja, 2017 - 1:48 pm

Wyśmienicie! 😉

Odpowiedz
Monika 24 maja, 2017 - 1:53 pm

Taak 🙂

Odpowiedz
Monika 24 maja, 2017 - 1:53 pm

Ja makaron mogłabym jeść non stop :D.

Odpowiedz
Unknown 15 czerwca, 2017 - 2:39 pm

W życiu nie widziałem glupszego opisu zrobienia pasty. A jak ktoś pisze kluchy…. Brak slow

Odpowiedz
Monika 15 czerwca, 2017 - 3:14 pm

O jak fajnie, kolejna negatywna nic nie wnosząca opinia. Poproszę o konkrety, może się czegoś douczę. I naprawdę nie ma się do czego doczepić, tylko do treści innego komentarza? Ubawiłam się, dziękuję.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności