Surówka z kiszonej kapusty

przez Kardamonowy

Nie będę się za bardzo produkować z postem, bo jestem w trakcie oglądania meczu (w ogóle pisząc tytuł, użyłam słowa Kapustka, zamiast kapusta). Nie potrafię się porządnie skupić ani na jednym, ani na drugim. Krótko więc…
Mam Wam ja takiego Jegomościa, który czasami wydzwania do mnie i pyta o przepisy. Ostatnio zadzwonił i chciał dostać przepis na surówkę z kiszonej kapusty. I dostał. A ja się zorientowałam, że nie mam jej na blogu. Ciągle zapominam, że ludzie jednak często sięgają po podstawowe przepisy w internecie. A bloga przecież nie prowadzę jedynie dla siebie. Dziś więc, surówka z kiszonej kapusty. Po prostu.
Ps. Mysza, dzięki za michę.



Składniki:
400 g kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 marchewka
1 jabłko
szczypta cukru
szczypta kminku (opcjonalnie)
sól
pieprz
olej rzepakowy/oliwa extra virgin
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (opcjonalnie)  

Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i jabłko (można je obrać, ja tego nie robię), cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Jeżeli chodzi o dodatek tłuszczu, wybierzcie sami, ja uwielbiam smak oliwy, dlatego używam jej najczęściej. I jeszcze kwestia kminku – nie każdy go lubi. Z reguły jednak jest tak, że to tej surówki się go dodaje.

Podobne przepisy:
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem
Surówka z młodej kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności