Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki

przez Kardamonowy

Dziś piątek, więc większość z Was zrozumie mój post. Post jako wpis, nie jako post, no wiecie. Jakoś odruchowo dość często jadamy ryby w piątki. Wczoraj wieczorem zapytałam My czy mam rozmrażać dorsza. Odpowiedź była oczywiście twierdząca. A jak ryba to oczywiście surówka z kiszonej kapusty (przynajmniej w sezonie jesienno-zimowym). I z reguły ziemniaki utłuczone na śmierć. Lubimy tego typu posiłki. Tola też.
Dziś rano pomyślałam, że mogłabym spróbować zrobić surówkę z kiszonej kapusty w nieco innym wydaniu. Mam na blogu już te podstawowe przepisy, są też te z dymką i ananasem (poniżej wkleję Wam linki do nich). I tak myślałam co by można było pokombinować, żeby nie przekombinować i postanowiłam dodać do surówki por zamiast cebulę. Wyszło naprawdę fajnie, surówka smakuje tak samo dobrze jak ta klasyczna. U nas oczywiście bez kminku, nie jesteśmy fanami. Chociaż może następnym razem dodam kminek mielony, który nie będzie tak bardzo wyczuwalny jak ziarna. Może tylko z ziarnami mamy problem? No może.
Przed nami weekend, mam znowu tyle pomysłów na gotowanie, że nie wiem od czego zacząć i czy jednak nie zrezygnuję z moich planów. Wypadałoby coś wyczarować na tłusty czwartek, chcę upiec królika, zrobić pierogi. A, i jeszcze kotlety z kaszy jaglanej, sałatka z pieczonymi burakami i może pizza. Przymierzam się w końcu do dojrzewającego ciasta na pizzę, ale w ten weekend to już chyba nie wypali. Przejrzałam chwilę temu jeden z przepisów, który jest w książce kucharskiej „Chleb” Hamelmana i muszę sobie go na spokojnie przetrawić, kupić specjalną mąkę, itd. Po lekku. Jeżeli uda mi się zrobić wszystko tak jak trzeba i zdążę zrobić zdjęcie, przepis na pewno pojawi się na blogu. Tym bardziej, że mam granit, na którym pizza się idealnie (mam nadzieję) dopiecze.
No nic, trzymajcie się i do następnego.


Składniki:
300 g kiszonej kapusty
1 średni por (tylko biała część)
1 duża marchewka
1 duże jabłko
pół łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku)
sól (opcjonalnie)
pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy)  

Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy (ja tym razem tego nie robiłam), wrzucamy do miski.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach.
Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na jakieś 30 minut żeby smaki się połączyły.

Podobne przepisy:
Surówka z kiszonej kapusty z dymką
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z młodej kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności