Surówka z kiszonej kapusty z ananasem

przez Kardamonowy

Surówka z kiszonej kapusty to chyba jedna z moich ulubionych surówek. Do głowy by mi nie przyszło majstrować coś przy oryginale. I nie piszę tutaj o tym czy dodać do niej kminek i jakiego użyć oleju. Piszę o trochę większym hardcorze. I tak kombinowałam, kombinowałam i odpuściłam. Niektórych rzeczy się nie rusza.
Parę dni temu kupiłam kiszoną kapustę do kaszanki. Klasycznie kapusty kupiłam za dużo, postanowiłam zrobić z niej surówkę do ryby. Zaczęłam ją szatkować, dodałam resztę składników (na szczęście zapomniałam dodać cukier), wymiąchałam, odstawiłam.
A później zobaczyłam na blacie puszkę ananasa. I tak pomyślałam, że kiszona kapusta lubi słodkie dodatki, że ananasa dodam niewiele, żeby tylko podbił smak. No przecież nikt od tego nie umrze. No nie umarł. Nie dość, że nikomu nic się nie stało, to jeszcze wszystkim mega smakowało. Wrąbaliśmy całą miskę, razem z Tolką.
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem idealnie sprawdziła się do pieczonego dorsza. Ryby zresztą też lubią dodatek owoców, więc to wszystko naprawdę świetnie zagrało. Dobrze, że nie dodałam cukru na początku, bo surówka chyba byłaby już dla nas za słodka. Ale pamiętajcie, że my ogólnie zawsze dajemy do wszystkiego mniej cukru, niż statystyczna rodzina, więc jeżeli macie ochotę, dosypcie sobie. Albo wlejcie odrobinę zalewy z ananasa – to chyba nawet ciekawsza opcja.
To, że surówka z kiszonej kapusty jest mega zdrowa, to na pewno wiecie. Jeżeli chcecie, żeby była nadal baaaardzo zdrowa, ananasa z puszki zastąpcie świeżym. Ja tak zrobię latem. Bo chyba jakoś wtedy jest sezon na te owoce?
W tym roku może sama ukiszę kapustę. W zeszłym roku, z powodzeniem, udało mi się ukisić czerwoną. Była naprawdę przepyszna. Żebym jeszcze miała gdzie trzymać te wszystkie przetwory i kiszonki… Mieszkanie w bloku to nie jest najlepsze miejsce na tego typu rzeczy, a nasza piwnica zdecydowanie się do tego nie nadaje. Spiżarnia to byłoby coś. Może kiedyś.



Składniki:
300 g kiszonej kapusty
1 średnia cebula
1 duża marchewka
1 jabłko
2 plastry ananasa
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia)

Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy do tego obraną, umytą marchewkę startą także na największych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ananasa w trochę większą, dodajemy do miski z kapustą. Surówkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy do niej olej, dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można ją lekko dosolić.

Podobne przepisy:
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z młodej kiszonej kapusty

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności