Knedle z mięsem z rosołu

przez Kardamonowy

Na początku miały być pyzy. Szperałam po książkach, praktycznie w każdej był na nie przepis. Ja mam tendencję do zmiany planów kucharzenia, ale co tutaj się podziało, to nie wiem. Prawdopodobnie z ciekawości weszłam na swojego bloga, żeby podpatrzeć jak robiłam knedle i na tym się skończyło. Gdzieś zbłądziłam.
Nic się jednak złego nie stało, bo knedle z kardamonowego są całkiem pyszne. Podwoiłam tylko ilość składników, zupełnie nic (poza farszem) w nich nie zmieniałam.
Knedle z mięsem z rosołu to klasyczny, typowo babciny przepis. Chociaż znając życie, babcia robiłaby je z mieszanym mięsem, moja na bank dodałaby do nich wołowinę. Mamy tutaj prosty przepis na kluchy, kurczak zagrodowy dłuuuugo gotowany w rosole, ugotowane jarzyny i podstawowe przyprawy. A, no i cebula. Smażona cebula, w dużej ilości, to podstawa. Nie żałujcie jej. Całość wyszła naprawdę przepyszna.
Zastanawiałam się w sumie co mam dziś opublikować, bo parę przepisów czeka na swoją kolej. Dodatkowo w weekend natrzaskam pewnie znowu parę zdjęć, więc kolejka się powiększy. Wybór padł na knedle z mięsem z rosołu, bo już dość długo czekają na publikację. Zresztą to w weekendy najczęściej gotujemy rosoły, dziś piątek, może kogoś akurat zainspiruję.


Składniki:
700 g mięsa z rosołu (ja użyłam kurczaka zagrodowego)
1 kg obranych ziemniaków
400-450 g mąki pszennej
2 jajka
3 cebule
1 duża marchewka z rosołu
1 duży korzeń pietruszki z rosołu
1 łyżka suszonego majeranku
5 łyżek rosołu
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 30 knedli)  

Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Można także użyć rozdrabniarki (ja tak robię). Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do miski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju do zrumienienia na niewielkim ogniu.
Do mięsa dodajemy cebulę, majeranek, porządną ilość soli i świeżo zmielonego pieprzu, rosół i dokładnie wszystko wyrabiamy. Odstawiamy i zabieramy się za robienie knedli.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajka, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 400 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu knedli podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej (raczej więcej). Knedle odkładamy na blat podsypany mąką.
Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 6 minut. Pamiętajcie żeby na początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Przed podaniem można je skropić odrobiną oliwy. Możecie je też polać stopionym masłem.

Podobne przepisy:
Knedle ze szpinakiem
Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności