Jak to zwykle bywa, przy okazji kolejnego sezonu truskawkowego, obowiązkowo trzeba zrobić koktajl. Opcji jest pełno, można mieszać co tylko się chce. Ja sobie zachciałam zmiksować truskawki z gruszkami. Zawsze to jakaś odmiana. I powiem Wam, że to była bardzo sympatyczna odmiana. I zamiast jogurtu, dodałam maślanki. Polecam Wam jeszcze dobrze wszystko schłodzić przed miksowaniem, wtedy to już w ogóle jest niebo w gębie.
Składniki:
0,5 l maślanki (kefiru lub jogurtu)
300 g truskawek
1 duża gruszka
cukier, miód (opcjonalnie)
Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek, gruszkę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Podobne przepisy:
Koktajl z truskawkami, mango i mleczkiem kokosowym
Koktajl jaglany z rabarbarem i truskawkami
Koktajl truskawkowy z mlekiem migdałowym