No i nadszedł czas, aby zastąpić kolejny dziwaczny wymysł przyprawowy człowieka, tym razem cukier wanilinowy. Zrobienie domowego cukru waniliowego jest śmiesznie proste. I wiemy co mamy i wiemy co jemy. Jeżeli chodzi o laskę wanilii, te dostępne w hipermarketach są dramatycznej wielkości i kosztują też niemało. Polecam Wam znaleźć laskę wanilii w sklepach internetowych. Jak zobaczycie cenę i wielkość, spadniecie z krzeseł.
Składniki:
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
duża laska wanilii
Cukier wsypujemy do miski. Wanilię kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do cukru. Resztę wanilii kroimy na mniejsze kawałki i też wrzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy. Pachnie o tak!! Gotowy cukier (razem z kawałkami wanilii) przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Cukier będzie gotowy po około 2 tygodniach.