Bakłażany faszerowane makaronem

przez Kardamonowy

Przepis sprzed paru dni, więc nie mam pamiętam co dokładnie mnie natchnęło. Ostatnio My, pozwoził do domu warzywa prosto z pola (kazał mi napisać, że WŁASNORĘCZNIE zbierane – nie kradzione broń boże!), więc może to było powodem. Dostałam masę warzyw do przerobienia – ziemniaki, marchew, cebulę, pięęęękną kapustę, korzeni pietruszek sztuk paręnaście, pęczki natki pietruszki sztuk chyba 764, nawet czosnek. I grzyby! Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby.
Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw, ale od czasu do czasu, można postać chwilę dłużej w kuchni. I do faszerowania używajcie raczej mniejszego makaronu, jest poręczniejszy.
Jutro wybywamy na wakacje, więc przynajmniej przez tydzień nie będę tutaj nic wrzucać. Jak coś, zapraszam na fb lub instagram, tam na pewno się odezwę. Do następnego, paaaa!


Składniki:
2 średnie bakłażany
150 g makaronu
pół czerwonej papryki
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2 porcje)  

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości (potrwa to mniej więcej 25 minut), studzimy. Po tym czasie, z bakłażanów wydrążamy miąższ (można go dodać do farszu). Makaron gotujemy al dente (czyli nieco krócej niż jest na opakowaniu). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, rozdrobniony czosnek, smażymy chwilę. Pomidory sparzamy, pozbywamy się skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, gotujemy ok 5 minut. Makaron mieszamy z warzywami i faszerujemy nim bakłażany. Jegomości wrzucamy do piekarnika na kolejne 20 minut, do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy natką. 

10 komentarzy

Anonimowy 2 września, 2016 - 11:47 am

Smacznego wolnego Moniko a przepis pierwsza klasa, nie ma to jak natka pietruszki, dużo natki. Pozdrawiam, Majka.

Odpowiedz
Monika 2 września, 2016 - 11:52 am

Dzięki, Maja, będzie smacznie na pewno. A z tą natką, to daruj… 🙂 🙂 – KOSZMAR!

Odpowiedz
rngkitchen 22 września, 2016 - 9:37 am

Zeżarli my <3 Boskie <3

Odpowiedz
Iga z Dietmap.pl 22 września, 2016 - 9:37 am

mój ulubiony makaron! nie pomyślałam, że makaron tak świetnie będzie się sprawdzał do faszerowania! ;P

Odpowiedz
Monika 22 września, 2016 - 10:00 am

Będzie, będzie :).

Odpowiedz
Monika 22 września, 2016 - 10:00 am

<3

Odpowiedz
GM Forte 25 października, 2017 - 12:40 pm

A można w dyni?:D Nie no zartuje, przepis fajny, ciekawy pomys wykonania:)

Odpowiedz
Monika 25 października, 2017 - 12:42 pm

🙂

Odpowiedz
GM Forte 8 listopada, 2017 - 11:57 am

Mój ulubiony makaron:) Polecam go!

Odpowiedz
Monika 8 listopada, 2017 - 12:22 pm

🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności