Buraki, botwinki, burakopodobne. Uwielbiam. Latem można zapodać sobie pyszny, lekko kwaśny chłodnik z botwinką. Do tego charakterny ser z niebieską pleśnią. Ile by się tej zupy nie zrobiło, szybko znika.
Składniki:
1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
700 ml kefiru
litr bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
ogórek zielony
ser z niebieską pleśnią
łyżka octu winnego
łyżka masła
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)
Botwinkę dokładnie myjemy, liście, łodygi kroimy na centymetrowe paski, buraczki obieramy, kroimy w ten sam sposób. Smażymy na łyżce masła, dodajemy rozdrobniony czosnek, zalewamy bulionem, dolewamy ocet, gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Studzimy, zalewamy kefirem, dodajemy koperek, pokrojony w kostkę ogórek i ser pleśniowy. Wkładamy do lodówki na jakąś godzinę.
Podobne przepisy:
Chłodnik z ogórkami i awokado
Chłodnik z kalarepą
Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami
Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym
Chłodnik litewski
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami
Chłodnik szczawiowo-ogórkowy