Z poprzedniej potrawy została mi młoda kapucha, dodatkowo zioła w lodówce miały się ku końcowi, dlatego trzeba było coś wyczarować. I powstał coleslaw, bardzo podobny w smaku do tego z białej kapusty, ale delikatniejszy. Nie bawiłam się nawet w żadne solenie kapusty i odsączanie, po prostu ją pokroiłam i zmieszałam z resztą składników. Korzystajcie z sezonowych owoców i warzyw, zamieniajcie oryginalne potrawy na „podróbki”, bawcie się smakami. Nikt Wam za to głowy nie urwie… no chyba, że prowadzicie bloga. Już parę razy dostało mi się po łbie za to, że używałam nazw, których używać nie powinnam. No i co? No i nic.
Składniki:
pół główki młodej kapusty
1 marchewka
1 ząbek czosnku
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
Kapustę i zioła szatkujemy, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, czosnek rozdrabniamy. Z reszty składników robimy sos. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.
Podobne przepisy:
Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Surówka z młodej kapusty z ogórkami
Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek
Surówka z młodej czerwonej kapusty
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy
2 komentarze
Jasne, że możesz! Zwłaszcza jak takie pyszności wychodzą 😀
😀