Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Nie, ta surówka to nie był przypadek. Dokładnie wiedziałam jaki chcę uzyskać smak. Sos zrobiłam oczywiście sama, link do niego macie w składnikach. Można użyć kupnego, ale one zawsze mają tak makabryczny skład, że unikam ich jak ognia. Nie będę pisała, o które sosy mi chodzi, Wy tam już dobrze wiecie. Surówka została zrobiona do pieczonej makreli i czerwonego ryżu. Było pysznie. Z tego wszystkiego surówka smakowała nam najbardziej.



Składniki:
pół główki młodej kapusty
1 marchewka
1 czerwona cebula
2 łyżki sosu słodko-pikantnego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki prażonego sezamu (ja użyłam gomasio)
sól

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną i startą na najgrubszych oczkach marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa zalewamy sosem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy sezamem.