Fasolka szparagowa z krewetkami

przez Kardamonowy

Biegając dziś rano po targu (zwanym przez moją ekipę ryneczkiem), starałam się omijać większość straganów, żeby znowu nie zwariować. Wiedziałam, że uraczę się dziś krewetkami – z tych samych względów co zwykle, czyli wolna chata. Trochę przypadkiem kupiłam fasolkę, bo taka ładna i ładna. No i sezon. I ładna. Wracając do domu, wymyśliłam tę oto potrawę. Dziwna? Wcale. Zaufajcie mi i zróbcie ją jak najszybciej.



Składniki:
20 średnich krewetek (użyłam gotowanych)
2 garści fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
pół świeżej chili (lub więcej)
gruby szczypior
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka gomasio (opcjonalnie) 
(przepis na 2 porcje)  

Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy im głowy. Później, lekko nacinamy zewnętrzną, górną część krewetki i wyciągamy delikatnie, czarną nitkę. Krewetki myjemy i osuszamy. Fasolkę myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy około 3-4 minut. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, krewetki i fasolkę, krótko obsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodajemy miód. Całość posypujemy plasterkami chili, poszatkowanym szczypiorem i gomasio (ewentualnie solą). 


2 komentarze

Olka 4 sierpnia, 2016 - 9:20 am

Fajny pomysł na fasolkę, z krewetkami to musi być coś pysznego.

Odpowiedz
Monika 5 sierpnia, 2016 - 10:03 am

Musi, musi :). Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności