Gorąca biała czekolada

przez Kardamonowy

Gorąca biała czekolada wyszła pierwsza klasa. Od razu przyznaję, że była baaardzo słodka. Śmietanka dodatkowo powoduje, że napój jest dość tłusty, następnym razem spróbuję go zrobić może na samym mleku. Znając życie, opcja ze śmietanką będzie lepsza. Z proporcjami możecie się bawić, popróbujecie i nauczycie się własnych. To co pływa na powierzchni czekolady na zdjęciu, to gałka muszkatołowa, którą starłam tuż przed podaniem, jest naprawdę niezbędna. 



Składniki:
300 ml mleka 
100 ml śmietanki 30%
tabliczka białej czekolady
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
(przepis na 2 porcje)  

Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy pokruszoną czekoladę, cały czas mieszamy, zagotowujemy. Dorzucamy do tego waniliowe ziarenka, znowu mieszamy. Przelewamy do filiżanek i posypujemy startą gałką muszkatołową. 


4 komentarze

Unknown 19 stycznia, 2015 - 10:19 am

Narobiłaś mi ochoty.

Odpowiedz
Kinga 19 stycznia, 2015 - 10:19 am

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Cytrynka 19 stycznia, 2015 - 10:19 am

Sprawiłam sobie kiedyś podobną w Coffee Republic, czas spróbować w domu 🙂

Odpowiedz
Monika 19 stycznia, 2015 - 10:32 am

Dla amatorów białej czekolady, nie wszystkim będzie smakował. Warto jednak chociaż raz go zrobić, żeby się przekonać czy to nasze smaki. Pozdrawiam :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności