Koktajl z pomarańczami, kiwi i selerem naciowym

przez Kardamonowy

A także dla lekkiego zagęszczenia, z nasionami chia.
Kule, nie potrafię się ogarnąć od jakiegoś czasu. Kulinarnie. Lub bardziej blogowo. Jak już coś wymyślę, znajdę, przestudiuję, zrobię, to potem się okazuje, że to chyba nie jest najlepszy pomysł. Nie, żebym za bardzo kombinowała, po prostu często coś nie gra. A to konsystencja, a to smak, zdjęcie. Parę dni temu na przykład zrobiłam bigos, została mi akurat mała główka kapusty po gołąbkach (zdjęcia których wyszły tragiczne, więc zaniechałam publikacji). Robiłam ten bigos bez większego przekonania, bo przecież bigos, który najbardziej mi smakuje jest jedynie na kiszonej kapuście, bez grama koncentratu pomidorowego. Ale dobra, zrobię tym razem inaczej. Kiszona, biała, mięso, reszta dupereli i koncentrat. No nie, to nie jest mój smak, zupełnie nie o to mi chodziło. I niby przepis nadaje się do publikacji, ale miotam się przed wrzuceniem go na bloga. Czemu? Przecież ludzie mają różne preferencje, może ktoś się zainspiruje i będzie mu smakował. Nie wiem co za bzdury siedzą mi ostatnio w głowie, ale nie potrafię sobie z nimi poradzić. No i właśnie przez to ostatnio nic nie publikowałam. Bo ciągle mam jakieś „ale”. Zupełnie bzdurne i wyssane z kosmosu.
Dziś postanowiłam jednak zawalczyć ze swoim umysłem, zmiksować wszystkie dobra, jakie miałam w kuchni i pojawić się na kardamonie. Tak powstał koktajl z pomarańczami, kiwi i selerem naciowym. Dodatkową motywacją był fakt, że koktajl wyszedł pyszny. Dawno nie piłam tak smacznego smoothie, serio serio. To pewnie głównie zasługa pomarańczy, na które jest obecnie sezon. A może to jednak suma wszystkich dobroci, jakie znalazły się w blenderze. Tak czy siak, z czystym sumieniem i szczęśliwym obecnie brzuchem (po wypiciu tej bomby witaminowej) polecam Wam ten przepis.
A na dole wrzucę Wam jeszcze parę innych pomysłów na koktajle z sokiem z cytrusów. Korzystajcie, póki sezon na nie trwa.
Na zdrowie.


Składniki:
sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
2 dojrzałe kiwi
sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka nasion chia
(przepis na 2 porcje)

Sok z pomarańczy i cytryny wlewamy do blendera. Dodajemy do niego nasiona chia i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy do tego obrane kiwi i pokrojony w mniejsze kawałki seler naciowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

Podobne przepisy:
Koktajl z awokado, pomarańczą, marchewką i cynamonem
Koktajl z brzoskwiniami, pomarańczami i marchewką
Koktajl z pomarańczy, mango i melona
Koktajl z mandarynkami, melonem i mango
Koktajl z mango, mandarynek, banana i komosy ryżowej
Koktajl z pomarańczy, kiwi i bananów
Koktajl z dyni, banana i pomarańczy

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności