Likier krówkowy

przez Kardamonowy

Ze 3 lata temu ktoś nam powiedział, że jesteśmy z My zdolni zalać alkoholem dosłownie wszystko. Cóż… staramy się jak możemy. Tym razem, przy okazji zabawy z krówkami, wpadłam na pomysł zalania ich wódką. Jakby nie było, jesteśmy bardziej alkoholowi niż deserowi. Roboty z samym likierem nie było właściwie wcale. Zalałam wódką domowe krówki, codziennie je skrzętnie mieszałam i doglądałam. Minął tydzień, cukierki się pięknie rozpuściły. Doprawiać niczym nie trzeba, krówki są przecież słodkie i aromatyczne. Jeżeli likier jest dla Was za gęsty i za mocny, możecie dolać do niego odrobinę mleka. 
Tak sobie teraz myślę, jak będą się zachowywały krówki sklepowe w tym przepisie. Mam nadzieję, że nie będą sprawiały kłopotu. 



Składniki:
350 g krówek
0,6 l wódki

Krówki zalewamy wódką w dużym słoju i zostawiamy w kuchni gdzieś na wierzchu, żeby pamiętać o ich codziennym mieszaniu. Po tygodniu powinny się rozpaść. Po tym czasie spróbujcie czy pasuje Wam smak i konsystencja. Moje krówki są domowej roboty, więc pewnie trochę inaczej będą oddawały smak. Jeżeli likier będzie dla Was za rzadki, dolejcie mleka skondensowanego, jeżeli za gęsty – zwykłego mleka. 


2 komentarze

whiness 12 listopada, 2014 - 4:06 pm

Co-za-cudo. Nic więcej nie powiem… muszę zrobić ten likier!

Odpowiedz
Monika 12 listopada, 2014 - 4:10 pm

Koniecznie. U nas, sukcesywnie podpijany. Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności