Pasta jajeczna z tuńczykiem i czosnkiem niedźwiedzim

przez Kardamonowy

Przeglądałam właśnie przepisy, o których zupełnie zapomniałam. Na komputerze zawieruszyła mi się jedna sałatka, którą jednak skasowałam, zdjęcie wyszło średnio na jeża. Tzn. poprawne, ostre. Po prostu nudne jak flaki z olejem. Na sałatki jeszcze przyjdzie pora. Natknęłam się jeszcze na pastę jajeczną, którą się robi migusiem. Jedynym problemem, może być czosnek niedźwiedzi, który nie jest stałym bywalcem wszystkich kuchni w Polsce. U mnie jest, od zeszłorocznych wakacji. Kupiłam go przypadkiem, bo „może się na coś przyda”. I na coś się faktycznie przydaje. Głównie np. teraz, kiedy My nie powinien jeść zwykłego czosnku. Ładuję więc go gdzie się da. Do pasty jajecznej także. Nie jest bardzo intensywny, jest wystarczający. Jeżeli nie macie go jeszcze w szafce z przyprawami, polecam to zmienić.
Tuńczyk. Dodajcie jaki chcecie. Ja jakoś nie do końca ogarniam tego w sosie własnym (nie mówiąc już o tym rozdrobnionym w sosie własnym). W kuchni zawsze mam gdzieś pokitrane 2, 3 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju. Innych nie używam. I mimo, że pasta jajeczna z tuńczykiem i czosnkiem niedźwiedzim ma postać pasty, do niej też użyłam tuńczyka w kawałkach.
Pasty jajeczne lubię właściwie każde i najlepiej wchodzą mi w okolicach weekendów. Parę dni temu pomyślałam, że nie mam na blogu klasycznego przepisu na pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Wiecie, tylko jajka, szczypiorek i te inne majonezy i przyprawy. I w sumie nic więcej. Dziś jadę na zakupy, wezmę więcej jajek od szczęśliwych kur i machnę tę pastę w najbliższą sobotę.


Składniki:
4 jajka
1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju)
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz  

Umyte jajka wkładamy do garnka z ciepłą wodą, zagotowujemy i gotujemy 8 minut. Następnie obieramy i rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy do nich odsączonego tuńczyka, czosnek, dolewamy do tego jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Pastę można odstawić na pół godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Podobne przepisy:
Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
Pasta z makreli i jajek
Pomidorowa pasta z makreli
Pasta z makreli z marynowaną chili i szczypiorkiem
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem
Pasta z makreli i serka wiejskiego
Pasta jajeczna ze szprotkami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności