Pieczony królik

przez Kardamonowy

Ten przepis to dzieło mojego taty. Królika robionego w ten sposób jadłam już wielokrotnie i zawsze, ZAWSZE wychodzi cud miód i orzeszki. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką wypaśnej gęsiarki (lub bardziej kaczarki) i w sumie od razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać.


Składniki:
1,3 kg królika
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 łodyga selera naciowego
1 duża cebula
pół szklanki wody
3 łyżki musztardy francuskiej
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz

W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do naczynia z królikiem wlewamy wodę, zamykamy je i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 45 minut. Po tym czasie dodajemy do niego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, cebulę, dodajemy także seler. Wszystko mieszamy, z powrotem zamykamy i pieczemy kolejne 45 minut (ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia). Jeżeli mięso odchodzi od kości, królik jest gotowy. 

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności