Tytułowy sos pomidorowy możecie sobie ulepszać czym tylko chcecie: kiełbasą, grillowanymi warzywami, kaparami, suszonymi pomidorami, tuńczykiem, itd. Ja chyba jednak najbardziej lubię wersję z suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami. My – tuńczyk i czarne oliwki. Tola – bez niczego. Dla mnie podstawą tego sosu jest jednak dobrej jakości oliwa i gęsta, solidna passata. A, i ten sos z powodzeniem możecie użyć do pizzy.
Składniki:
500 ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Po tym czasie dorzucamy do niej rozdrobniony czosnek, smażymy minutę. Następnie dodajemy do tego passatę, oregano i cukier, wszystko smażymy bez pokrywki powoli około 10 minut (do zgęstnienia sosu) – passata lubi być porządnie przesmażona. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.
Inne przepisy na sosy pomidorowe:
Sos pomidorowy do gołąbków na zasmażce
Sos pomidorowy do gołąbków
Sos pomidorowy do pizzy