Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

przez Kardamonowy

Nadrabiamy po diecie wątrobowej. Smażone mięcho, cebula, czosnek. Wszystko pachnie wybornie. Jakoś tak to wszystko smakowo ładnie zagrało. Polędwiczki, pieczarki, czosnek, majeranek i inne. 1/3 porcji już wszamana, następne pewnie polecą jutro po pracy. I to właściwie jedyny plus poniedziałków – zawsze można zjeść coś z niedzieli (nawet pomidorowa na rosole jest mile widziana), bez dodatkowego stania przy garach.



Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
500 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki majeranku
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
3 łyżki śmietany 12%
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)  

Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, dodajemy do nich odrobinę oleju, plasterki czosnku, majeranek, mieloną paprykę, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, po 2 minutach dorzucamy pieczarki, smażymy tak długo, aż odparuje a nich woda. Lekko rumienimy i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i krótko smażymy polędwiczki (razem z plasterkami czosnku). Do mięsa dodajemy pieczarki, bulion i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeżeli jest potrzeba. Podajemy np. z puree ziemniaczanym. 

Podobne przepisy:
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

5 komentarzy

Angie 15 grudnia, 2015 - 2:07 pm

Zdecydowanie zjadłabym taki obiad, wygląda bardzo smakowicie;)

Odpowiedz
Monika 15 grudnia, 2015 - 2:10 pm

Ja też lubię, mimo że za mięsem to tak raczej średnio na jeża. Dobre no! 🙂

Odpowiedz
thekfile 25 marca, 2016 - 10:25 am

Przepis przerobiony na multicooker: wszystkie pociachane składniki i przyprawy (oprócz bulionu) wrzucić do misy multicookera, nastawić program Stew na godzinę, od czasu do czasu mieszać, 20 minut przed końcem dodać bulion, na koniec śmietanę. Nie wiem, czy w smaku wyszło dokładnie tak, jak w wersji autorskiej, ale i tak pysznie i będę do tego wracać :). Dziękuję za inspirację 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 8 lipca, 2016 - 11:39 am

Można jakoś zastąpić śmietanę?

Odpowiedz
Monika 8 lipca, 2016 - 11:45 am

Raczej nie. Można spróbować z jogurtem, ale nie przegotowywać potrawy, bo jogurt się zważy. Polecam po prostu pominąć śmietanę. Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności