Parę dni temu podałam między innymi tę sałatkę jako dodatek do pieczonego kurczaka. Były tam jeszcze inne dobra, ale o tym może innym razem. Sałatka z brokułem, suszonymi pomidorami i wędzonym serem wyszła w dechę. Biały ser wędzony możecie zastąpić jakimś długodojrzewającym, też będzie zacnie.
Składniki:
1 brokuł
8 suszonych pomidorów z zalewy
1 mała czerwona cebula
duża garść startego białego wędzonego sera
2 łyżki ziaren słonecznika
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy dosłownie 1 minutę (lub do ich miękkości, zależy jak małe uzyskacie różyczki), przecedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone w paski pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, słonecznik, ser, sok z cytryny i olej. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.
Podobne przepisy:
Sałatka z brokułami, ciecierzycą i fetą
Sałatka z brokułem, fetą i prażonymi migdałami
Sałatka z brokułem, kurczakiem, kukurydzą i fetą