Sosy do potraw z grilla

Podrzucam Wam komplet sosów, jakie mam na blogu, które nadają się na grilla. Sami wybierzcie na co macie ochotę.

1. Tzatziki z chrzanem:


Składniki:
2 ogórki gruntowe
mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość)
2 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
sól
pieprz  

Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy je z wody i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jogurt, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.


2. Harissa:

Harissa

Składniki:
8 suszony papryczek chili 
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
4 łyżki oliwy extra virgin
sól  

Papryczki moczymy w wodzie około godziny. Kolendrę i kmin prażymy chwilę na patelni, rozdrabniamy w moździerzu. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Można też wcześniej zaprzestać miksowania, otrzymamy wtedy sos z drobnymi kawałkami papryk.


3. Sos z sera pleśniowego:


Składniki:
1 opakowanie sera pleśniowego Lazur niebieski
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz  

Ser i jogurt miksujemy (niekoniecznie na gładki sos). Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz i natkę. Mieszamy i wkładamy do lodówki.


4. Sos jogurtowo-ziołowy:


Składniki:
330 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
skórka z połowy cytryny (starta na najmniejszych oczkach)
1 łyżeczka soku z cytryny
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz  

Jogurt wlewamy do miski. Dodajemy do niego rozdrobniony ząbek czosnku, skórkę i sok z cytryny, poszatkowane zioła, sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy.


5. Sos z fety i suszonych pomidorów:


Składniki:
200 g fety
200 ml jogurtu greckiego
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 mały ząbek czosnku
sól (opcjonalnie)  

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Pamiętajcie, że feta jest słona. Doprawianie sosu zostawcie na koniec.


6. Tzatziki:

Tzatziki

Składniki:
1 duży ogórek lub 4 gruntowe
2 ząbki czosnku
duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
1 łyżeczka soku z cytryny
suszona mięta/suszone oregano
pieprz
sól  

Ogórek/ogórki dokładnie myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie, odciskamy z ogórków wodę. Do miski wlewamy jogurt, rozdrobniony czosnek, starte ogórki, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. 


7. Sos z pieczonej papryki:


Składniki:
3 czerwone papryki 
1 duża chili
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki cukru
olej rzepakowy
sól

Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni na 30 min). Pieczemy ją tak długo aż skórka zrobi się w niektórych miejscach czarna. Gorącą paprykę wkładamy po upieczeniu do worka foliowego na paręnaście minut, szczelnie zamykamy, skórka będzie z niej łatwiej schodzić. Paprykę obieramy.
W międzyczasie smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobiony czosnek, po minucie dorzucamy do tego koncentrat, ocet i przyprawy. Po chwili smażenia, odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę i sos z patelni wrzucamy do blendera, miksujemy na jednolitą masę. Całość jeszcze raz zagotowujemy, przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 dzień. 


8. Sos czosnkowy:


Składniki:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
pół łyżeczki musztardy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz  

Jogurt wlewamy z majonezem do miski, mieszamy. Dodajemy do nich musztardę, rozdrobnione ząbki czosnku, zioła, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy na godzinę do lodówki. 


9. Sos z orzechów ziemnych:


Składniki:
3/4 szklanki masła orzechowego
pół szklanki wody 
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 rozdrobniony ząbek czosnku
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonej chili

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody.