Dziś tak na szybko, bo zaraz lecę na Food Show do Katowic szukać stoiska ze strusiami. Może przytulę jeszcze jakieś dobre piwo. Mam nadzieję, że dostanę jakiegoś sympatycznego Hajera.
A kapusta? No co… na kolację żeberka, które zażyczył sobie Ww. I żeby tak wszystko nie ociekało tłuszczem, zapodam je z ciemnym ryżem i tą surówką. Wiem, że będzie dobrze. Lecę. Baj!
Składniki:
1 mała czerwona kapusta
2 gruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
Kapustę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy starte na grubych oczkach, obrane gruszki, jogurt, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się pięknie połączyły.
Podobne przepisy:
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
2 komentarze
Ależ piękny kolor!!!
😀