Od razu piszę, że nie jest to surówka dla każdego (i nie do wszystkiego). Ser pleśniowy jest wyczuwalny i w sumie o to chodzi, ale jakoś nie pasuje mi do klasycznego obiadu. Nawet chyba jedliśmy ją z typowym obiadem i stwierdziłam, że coś tu nie gra. Ale zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem pleśniowym. Albo hamburgera z kapustą i serem pleśniowym. Tak, do kanapek będzie super. Do hot dogów i innych domowych kebsów także.
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 opakowanie sera pleśniowego Lazur
1 marchewka
1 cebula
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy chwilę rękami. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę – wszystko dodajemy do kapusty. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny i cukru robimy sos, który wlewamy do warzyw, mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki.
Podobne przepisy:
Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli
Surówka z czerwonej kapusty i gruszki
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem