Tarta z porów i ziemniaków

przez Kardamonowy

Kolejny konkursowy przepis. Nadal siedzimy w Szwajcarii. Pewnie zdążyliście się już zorientować, konkurs organizowany jest przez Victorinox Poland. Do tej akcji dodać można maksymalnie 3 wpisy, to już drugi, został jeszcze jeden. Tym razem miałam ochotę ugotować coś w miarę popularnego i z popularnych produktów. Ziemniaki i por. Jakie to banalne, prawda? Tarta z porów i ziemniaków, którą podobno Szwajcarzy również się zajadają. Coś czuje w kościach, że będzie dobra i będą się nią zajadały także moje polskie jamochłony. 



Składniki:
ciasto:
100 g masła
200 g mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki suszonego tymianku
farsz:
2 duże pory (tylko biała część)
3 średnie ziemniaki
4 jajka
szklanka śmietany 18% (z kartonika)
garść żółtego sera
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka masła 
sól
pieprz

Z zimnego masła, mąki, jajka, soli i tymianku wyrabiamy ciasto, wkładamy je do lodówki na 45 minut. Po tym czasie tortownicę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. surową fasola. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, następnie ściągamy folię i rumienimy około 10 minut. W międzyczasie składniki farszu (oprócz warzyw) mieszamy w misce, odstawiamy. Umyte i obrane pory i ziemniaki kroimy w talarki, smażymy na maśle do zrumienienia. Ciasto wyciągamy z piekarnika, nakładamy na nie warzywa i zalewamy zawartością miski. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Ilość ciasta wystarczyła na formę na tartę o średnicy 28 cm.


9 komentarzy

bastalena 10 września, 2014 - 2:00 pm

o mamusiu! boska tarta 🙂 jakie piękne to 1. zdjęcie…

Odpowiedz
mopswkuchni 10 września, 2014 - 2:00 pm

Pięknie wygląda z tymi krążkami pora na wierzchu. Ponieważ ziemniaki to też psianki, zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji 😉

Odpowiedz
Nashelly 10 września, 2014 - 2:00 pm

Uwielbiam pory, super tarta 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Odpowiedz
Monika 10 września, 2014 - 2:01 pm

W takim razie trzeba zrobić, ja też się na nią uparłam, głównie ze względu właśnie na pory :). Pozdrawiam.

Odpowiedz
Monika 10 września, 2014 - 2:02 pm

Dzięki, Mops, ale byłam na urlopie (brak blogowania) i już nie ma sensu, żebym dorzucała przepis do akcji. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Monika 10 września, 2014 - 2:03 pm

Dzięki bardzo, udało się złapać dobre światło :). Pozdrawiam.

Odpowiedz
Stylowa Kuchnia 18 września, 2014 - 8:09 pm

Świetny pomysł, chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Monika 18 września, 2014 - 8:13 pm

Bardzo się cieszę :).

Odpowiedz
Unknown 22 września, 2014 - 11:03 am

Z ziemniakami jeszcze nie próbowałem na pewno sprawdzę jej smak 🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności