Wegetariańskie leczo z oliwkami

przez Kardamonowy

Pyszne. Zielone oliwki idealnie uzupełniają resztę smaków, pasują do wszystkich składników z przepisu. Od razu się wytłumaczę skąd ten scyzoryk na zdjęciu. A do konkursu, a jakże. Mając dobre doświadczenia z Victorinoxem, z wielką przyjemnością ulokuję ich logo w poście. Co do dobrych doświadczeń, napiszę o tym przy okazji kolejnego przepisu. Dodatkowo My jest bushcraftowcem, więc nie było opcji pominięcia konkursu ze scyzorykiem. A co do samego konkursu, chodzi o inspirację na zachowanie wakacyjnych smaków. Temat każdy będzie interpretował po swojemu, znając życie. Ja sobie pomyślałam, że leczo jest dobrą opcją na zawekowanie wakacyjnych warzyw i zabranie ich np. na wakacje lub schowanie po prostu na zimę do spiżarni. I już.


Składniki:
1 większa cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
15 zielonych wydrylowanych oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
pół szklanki wody
3 gałązki świeżego tymianku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
ćwierć łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki
duża szczypta mielonej ostrej papryki
1 liść laurowy
sól
pieprz
oliwa
(przepis na 4 porcje)  

Cukinię kroimy w półplasterki, papryki w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy.
Papryki i cukinię obsmażamy krótko na dość mocnym ogniu, chodzi o to, żeby się lekko przyrumieniły, ale nie straciły na jędrności. Pod koniec smażenia dodajemy liść laurowy, cebulę i czosnek, smażymy już na mniejszym ogniu około 2 minuty. Następnie wsypujemy do tego mielone papryki i smażymy dosłownie 20 sekund, ciągle mieszając.
Do papryk i cukinii dodajemy passatę, sok z cytryny, wodę, oliwki, liście tymianku. Gotujemy 10 minut. Jeżeli leczo wyszło za rzadkie, wystarczy odparować płyn, jeżeli za gęste, można dolać więcej wody. 

Podobne przepisy:
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Pieczone leczo
Leczo z habanero
Leczo z mięsem mielonym
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Leczo z chorizo
Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową
Leczo z papryką i kiełbasą
Leczo z dynią i kiełbasą

4 komentarze

Zuzka 24 sierpnia, 2017 - 8:28 am

Takie warzywne leczo latem mogłabym jeść codziennie 🙂

Odpowiedz
Unknown 24 sierpnia, 2017 - 8:28 am

Kocham takie lekkie warzywne dania.
https://julias-cooking.com/

Odpowiedz
Monika 24 sierpnia, 2017 - 8:31 am

🙂

Odpowiedz
Monika 24 sierpnia, 2017 - 8:31 am

Nooo, też lubię :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności