Leczo z habanero

przez Kardamonowy

Parę dni temu kupiłam papryczki habanero. Wiecie, że lubię ostre potrawy, więc nikogo to nie powinno dziwić. Problem polega na tym, że nie miałam pojęcia jak z nimi pracować, zero doświadczenia. Jalapeno jest np. dla mnie za słabe, więc byłam przekonana, że habanero będzie trochę bardziej ostre. Nie, nie jest trochę. Próbowałam przedwczoraj zrobić dżem z brzoskwiniami z tą papryczką. Do 1,5 kg owoców dałam 1 habanero. I się zdziwiłam. Nie dało się tego zjeść. Uwielbiam. A co do samego leczo, wyszło super. Z czterech osób, tylko jedna poszła wytrzeć nos po jedzeniu, pochrząkując przy tym radośnie. Było ostre, ale bez przesady.  



Składniki:
500 g ulubionej kiełbasy
2 czerwone papryki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pół papryczki habanero
500 ml passaty pomidorowej
pół szklanki wody
liść laurowy
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta cukru
sól 
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 4-5 porcji)  

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy minutę. Dodajemy do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy znowu chwilę. Wszystko wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy plasterki kiełbasy do zrumienienia, które też lądują w garnku. Wlewamy do tego passatę, wodę, dorzucamy pokrojoną drobno habanero, liść laurowy, przyprawy, sól, cukier i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.

Podobne przepisy:
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Pieczone leczo
Leczo z chorizo
Leczo z mięsem mielonym
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Wegetariańskie leczo z oliwkami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności