Zupa pomidorowa na wieprzowinie

przez Kardamonowy

Ostatnio chodzą za mną smaki dzieciństwa. Po pierwsze – chałka, po drugie – barszcz ukraiński, po trzecie – fasolowa. Moje kubki smakowe przypomniały sobie także zupełnie zwyczajną pomidorową, którą gotowała mi babcia. Ale to nie była pomidorowa na typowym drobiowym rosole, to była zupa pomidorowa na wieprzowinie. Nigdy nie byłam przekonana do wywarów bazujących na wieprzowinie. Dla mnie podstawą był albo bulion warzywny albo drobiowy. Koniec kropka. Jednak jakiś czas temu ugotowałam zupę na wieprzowinie i okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. O takim właśnie smaku myślę od wielu miesięcy.

Zupa pomidorowa na wieprzowinie musiała wylądować na talerzu w towarzystwie ugotowanej marchewki, koperku, makaronu w kształcie gwiazdek, a także śmietany. Czy smakowała jak ta babcina? Nie w 100%, ale już wielokrotnie Wam tutaj pisałam, że cieszę się, że nie potrafię idealnie odwzorować smaków dzieciństwa. Na nie i tak nie składały się jedynie składniki. To były inne produkty, niespieszne gotowanie bez wspomagaczy, doświadczenie. Magia.

Cieszę się, że moja córka zupę wciągnęła z największą przyjemnością, przychodząc jeszcze po dwie dodatkowe porcje. Dziś zostawię jej jeszcze większą michę. Ja swoją porcję skończyłam chwilę temu i oczywiście to była niezwykła przyjemność. Nie tylko samego smaku, ale także dla głowy.

Smacznego.


Jak zrobić zupę pomidorową na wieprzowinie?

Składniki:
1,5 l wody
500 g żeberek wieprzowych z przewagą mięsa
2 marchewki
1 większy korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 duża cebula
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 puszka pomidorów
2 czubate łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
pół małego pęczka koperku
150 drobnego makaronu
75 ml śmietany (ja użyłam 18% do zup i sosów z kartonika)
cukier (opcjonalnie)
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)


Wieprzowinę wkładamy do garnka z wodą, liściem laurowym, a także zielem angielskim. Gotujemy jakieś 45 minut.
Jarzyny obieramy, cebulę kroimy na pół i opalamy ją do porządnego zrumienienia nad palnikiem. Po tym czasie do wywaru dodajemy do tego jarzyny i cebulę, gotujemy tak długo aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości, u mnie trwało to kolejne 45 minut.

W międzyczasie makaron gotujemy do miękkości.

Wywar odcedzamy. Dodajemy do niego pomidory z puszki i koncentrat. Gotujemy kolejne 15 minut na wolnym ogniu bez przykrywki. Po tym czasie zupę przecieramy przez sito. Dolewamy do niej śmietanę, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, a także cukrem, jeżeli jest taka potrzeba

Zupę podajemy z makaronem, a także poszatkowanym koperkiem. Jeżeli macie ochotę możecie dodać do tego ugotowane mięso i ugotowaną marchewkę.

Podobne przepisy:
Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
Zupa pomidorowa z makaronem
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Toskańska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności