Sałatka ziemniaczana z patisonami

przez Kardamonowy

Wymyślona głównie na potrzeby pierwszego grilla w tym roku. Na dodatek wymyślona przez My. Siedzieliśmy parę tygodni temu i kombinowaliśmy co z czym wymieszać, żeby było dobrze. Napomknęłam o sałatce ziemniaczanej (a jakże), My dorzucił do niej patisony. Jak dla mnie, bomba. Najczęściej do takich sałatek ładowałam ogórki konserwowe. Konserwowe patisony są podobne w smaku i konsystencji, a zawsze to jakaś odmiana.
Jeżeli chodzi o mnie, sałatka ziemniaczana z patisonami jeszcze lepiej sprawdzi się jako dodatek do ogniska. Ja jednak do grilla wolę jakąś świeżą zieleninę, ale to oczywiście kwestia gustu. Z jakiegoś jednak powodu została wyzerowana bardzo szybko, więc amatorzy tego typu sałatek do grilla też się znajdą. A tak serio, zrobiłam jej chyba po prostu za mało. I albo coś poszło nie tak w obliczeniach, albo spodziewałam się mniejszego zainteresowania. Jeżeli grillujecie w 4-5 osób, taka ilość składników jaka jest poniżej, będzie ok. U nas była 7 i to było zdecydowanie za mało.
Patisony? Nigdy sama ich nie robiłam, więc musiałam je po prostu kupić. Nie wiem czemu nie przyszło mi nigdy do głowy, żeby je zakonserwować w domu. Może dlatego, że nigdy nie widziałam świeżych w sklepie. No nie pamiętam, żeby były gdzieś dostępne. Muszę się w tym roku za nimi rozejrzeć, może za mało się nimi po prostu interesowałam.
Jeżeli macie ochotę na nieco inną odmianę sałatki ziemniaczanej, zróbcie ją z patisonami. Wyszła bardzo spoko. I same patisony sprawiają, że wygląda dość urodziwie.


Składniki:
15 średnich ziemniaków
1 mały słoik patisonów (300 g)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
pół pęczka grubego szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz  

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy je i na chwilę odstawiamy.
Do dużej miski wlewamy oliwę, ocet i musztardę, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki, obieramy, kroimy w grubsze plasterki i wrzucamy do miski z sosem. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki patisony, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowane zioła. Wszystko delikatnie mieszamy, doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba. Wkładamy do lodówki na parę godzin.

Podobne przepisy:
Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami
Sałatka ziemniaczana z ziołami
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
Sałatka ziemniaczana z salami i serem pleśniowym
Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską
Sałatka z ziemniakami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z ziemniakami i fetą
Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności